[PL] Kto nie gra w VF, ten brudas. Dobra?

Discussion in 'Local Scene' started by 40i4, Aug 7, 2005.

1. lotrzyna

lotrzyna Well-Known Member

Re: [PL] Kto nie gra w VF, ten brudas

A jak to wszystko wyglada w nowiutkim HRAPie ? wszystko OK ?
    Jeszcze mam problem z szybkim daszowaniem "w lewo" czyli /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/b.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/b.gif lub /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif i tu tez klania sie kwestia "trzymania" samego joya w zwiazku z czym do dbplma, przykladowo, buforuje /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/df.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/df.gif ...

2. GLC

GLC Well-Known Member

Nie rozumiem... Jak "ma wygladac"? W HRAP-ie stick to Sanwa, wiec wszystko OK. Przy okazji - w VSHG wszystkie czesci sa Sanwy, przyciski tez; i latwo modowac, bo tam sa quick disconnecty jak w HRAP-ie. Ktorego z tych dwoch stickow bys nie wzial, na pewno bylbys zadowolony - sa o wiele lepsze od tego fanbojowskiego shitu Namco. /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Co do trzymania, to sa 3 sposoby:
    <ul>[*] Kulka obejmowana cala dlonia (wg mnie bez sensu, ciezko cokolwiek zrobic i dlon "wisi").[*] Kulka trzymana palcem srodkowym i wskazujacym z lewej strony, a kciukiem z prawem (moja preferencja). Minus - moze byc ciezko z szybkim /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif, ale kwestia wyrobienia sobie odpowiedniego odruchu. Pisales tez o problemach z /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/b.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/b.gif, ale tutaj akurat mozna to szybko zrobic samym kciukiem.[*] Sposob "japonski", czyli podchwyt - kulka jest trzymana od dolu miedzy palcami wskazujacym i srodkowym z lewej strony, a serdecznym i malym z prawej. Wedlug mnie beznadzieja, ale sprobuj, moze ci podejdzie. Nie staraj sie specjalnie uzywac tej techniki, bo jest japonska. /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Akurat to im nie wyszlo.[/list]

3. Griever

Griever Well-Known Member

PSN:
    Griever_PL

Mam jakiegos starego joya i wlasnie sprawdzilem
    Mi podchodzi sposob drugi, ale na razie zostane przy padzie.... moze Vf5 mnie zmusi :p

4. Ninja_Turtle

Ninja_Turtle Active Member

Podchwytem od dolu?? Rany, ja wiedzialem ze japonczykow trudno czasem zrozumiec, ale ze az tak?? A propo arcade stickow: kumplowi wpadł w rece stick Segi do Dreama. Nie wiecie czy przypadkiem da się jakoś podpiąć go pod PS2ke?? Bo przejsciowki DC-PS2 za chiny znalezc nie mozemy...

5. GLC

GLC Well-Known Member

Nie da sie podpiac Ageteca do PS2, mozna jedynie wrzucic do niego PCB od pada PS2 i podlaczyc kabelki od sticka/przyciskow.

6. Ninja_Turtle

7. GLC

GLC Well-Known Member

Sa rozne Hori - z wyzszej polki i z podlogi. /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif Sticki Hori typu VF4, Evo, SC2 (ten, ktory wkleiles), FS2, FS3 (nowy do PS3) to sticki z podlogi - sa dobre, ale przy Real Arcade Pro (skoro tylko o Hori mowimy) to kaszana. W tych malych stickach sa czesci produkcji Hori wlasnie, a w RAP-ach galki Sanwy, ktore sa nieporownywalnie lepsze.

Ten stick od DC jest w typie tych gorszych Hori i do tego ma wiekszy od nich skok, wiec buforowanie rzeczy typu /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/db.gif/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/b.gif jest utrudnione, nawet fast giant swing jest trudniejszy. Ogolnie nie polecam, jedyny plus rozwiazania Hori/przerobiony Agetec to ekonomicznosc.

Dodatkowa sprawa: jesli chcesz grac na PS2, to stickow jest duzo, samych Hori jest z 6 modeli; jesli na PS3, to na razie masz do wyboru trzy Virtua Stick High Grade (ktory wlasnie wraca do fabryki, bo cos skaszanili i sa klopoty m.in. z jego uzywaniem z grami PS2 odpalanymi na PS3), Hori Real Arcade Pro 3 (ten sobie zamowilem i chodzi bardzo dobrze, podpialem do PC na probe) i Hori Fighting Stick 3 (stick dla ubogich, na poziomie tego od DC).

8. Ninja_Turtle

Tak, wiem ze to nie to samo co HRAP ale bedzie to moj pierwszy stik ,a stosunek jakosci do ceny jest chyba calkiem niezly. Pozatym z HRAPem jest ten problem ze trzeba go importowac, zwyczajnie nie mialbym na to kasy w tej chwili /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif Gdyby cos siadlo, w sticku ktory wkleilem, da sie cos wymienic czy sa problemy?? A moze galke da sie na Sanwe wymienic gdyby siadla?? Jedyne co mnie zastanawia to skad sie bierze te czesci Sanwy? :p Chyba ze proponowalbys (za podobna cene) cos lepszego niz maszynka o ktorej mowie? Ja wychodzilem z zalozenia ze to zawsze lepsze od pada :p

9. GLC

GLC Well-Known Member

Dac to sie da, tylko ze w tanszych stickach jest wszystko polutowane do plytki, a w drozszych mozna normalnie odlaczyc kabelki i sobie pozamieniac.

Kupuje sie w sieci. /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif A skad niby?

To jest typowa sytuacja "lepsze jest wrogiem dobrego". Pewnie, ze taki tanszy Hori jest fajniejszy od pada, po prostu sa rzeczy jeszcze lepsze od takiego sticka. Jesli komus nie odpowiadaja cenowo, to kupuje tanszy sprzet. Pamietaj tez, ze kontrolery od PS2 nie dzialaja z VF5 na PS3 (przejsciowka pozwala tylko poruszac sie w menu konsoli, a w grze dzialaja jedynie przyciski) - teraz jeszcze PS2 jest "w obiegu", ale kto bedzie grac z Evo, jesli bedzie juz europejska PS3 i VF5? Ja bym juz w sticka do PS2 nie inwestowal na twoim miejscu...

Edit: No, chyba ze w tego za 99 zl, bo to w sumie zadna cena...

10. Ninja_Turtle

A to sie zdziwilem ze z PS3ka by nie dzialal /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif Lipa. Mozna zapytac ile Ci wyszlo za tego HRAPA z przesylka?? Choc najgorsze jest to ze zanim kupie next gena to bym chociaz na PS2ce popykal stickiem... A nie wiesz jak jest z podlaczeniem go do 360ki?

11. GLC

GLC Well-Known Member

Okolo 330 zl, ale znajomy mi kupil w sklepie i przyslal z JP. Cla/podatku nie placilem, bo zadeklarowana wartosc byla nieduza i nie przesylalismy kurierem, tylko poczta lotnicza (szlo 6 dni, niezly wynik) - jakos sie przeslizgnelo przez clo niezauwazone, a to wielkie pudlo jest... Mialem szczescie, I guess.

Do 360-tki nie podlaczysz niczego, co nie ma chipa identyfikujacego sprzet jako autoryzowany. Stick musi miec co najmniej PCB od pada do 360, inaczej konsola go nie wykryje. W ktorym z tutejszych angielskojezycznych watkow sa dokladniejsze informacje na ten temat.

12. GLC

GLC Well-Known Member

Zolw, no i po co pytasz o te przejsciowki na forum PE? Tutaj masz wszystko napisane, jesli mi nie wierzysz, to poczytaj angielskie watki... Ludzie sprawdzali iles tam przejsciowek juz z gra, pisanina jak to "sygnal ze sticka dochodzi do konsoli, wiec czemu ma nie dzialac" autorstwa ludzi z forum PE nic ci nie da - widocznie gra obsluguje stick w jakis indywidualny sposob. Oni nie widzieli jej na oczy, tylko sobie gdybaja, bo cos jest niby logiczne. Na dzien dzisiejszy nie ma przejsciowek, ktora dzialaja prawidlowo z VF5.

13. Ninja_Turtle

Nie chodzi o to ze nie wieze, myslalem że moze ktoś wie czy sie da przerobic sticka tak zeby działał z PS3 /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

14. GLC

GLC Well-Known Member

"Przerobic" to sie wszystko da, kwestia tego, czy sie oplaca.

15. Ninja_Turtle

Ano. Jak sie nie ma kasy to trzeba kombinować ;p

16. GLC

GLC Well-Known Member

W tej chwili najlepsze (ale zdecydowanie najdrozsze) rozwiazanie na dluzsza mete to stick z czesciami Sanwy, dwiema plytkami PCB (od PS3 i X360) i przelacznikiem - jak VF5 wyjdzie na X360, to nie bedzie problemu z kupowaniem nastepnego sticka. No chyba ze chcesz grac tylko u siebie, do nikogo nie chodzac/jezdzac - to wtedy jeden stick do jednej konsoli wystarczy...

17. Majestyk

Majestyk Member

18. Griever

Griever Well-Known Member

PSN:
    Griever_PL

Nie znam sie, to GLC bedzie sie orientowal, ale jakbym juz kupowal to ten drugi wyglada interesujaco. Z drugiej strony ten pierwszy wydaje sie byc wiekszy, masywniejszy, ale czy ja wiem czy to dobre?

(Juz widze GLC jak mnie cytujesz, piszac "nie znasz sie Griev, dokladnie" ) /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

19. GLC

GLC Well-Known Member

Griever, nie znasz sie, oczywiscie. /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Majestyk, oba sie "uzywalne"; z tym, ze gorny to wyzsza polka cenowa, a dolny to taki mainstream (ale spokojnie mozna na nim grac, jest i tak o niebo lepszy niz te wszystkie wynalazki po 70 zl) - zreszta widac po cenach w tekscie. Ja kupilem tego na gorze (HRAP3) i sobie chwale.

20. Ninja_Turtle

Ja se wale w tego Horiego o ktorym wczesniej pisałem /forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif To moj pierwszy wiec jako maszynka mi sie podoba, ale z nauka gry na AC bedzie dłuzsza przeprawa.... Na początku nawet kierunki odpowiednio mi nie wchodziły (skosy zamiast boków i na odwrót :p), teraz jest troche lepiej ale wciaz gram na AC jak totalny beginer. Chyba se zrobie okres przejsciowy, i czasem jeszcze pykne na padzie zeby nie pozapominac co fajniejszych akcji i grania na jako-takim poziomie, bo na AC to się uczę absolutnych podstaw (QRowac np ciagle zapominam!) Male pytanko, bo sie cholera nie moge zdecydowac jak wygodniej- grac przy uzyciu samych P,K,G czy kozystac z P+K, P+G, P+K+G? Na padzie uzywalem skrotow ale na AC raz mie sie gra lepiej z nimi a raz bez (zalezy od akcji i chyba mojego humoru).

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice